ZAVRŠNI DOKUMENT
PRVOG GEOSTRATEŠKOG FORUMA – GEOFOR

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Uvodni dio – Prologomena  Geofora

Geofor je nastao u Institutu za europske i globalizacijske studije (www.inegs.comu okviru projekta Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma. U fokusu Foruma bilo je promišljanje globalnog društva rizika.

Globalno društvo rizika ima svoje utemeljenje u teoriji refleksivne modernizacije njemačkog sociologa Ulricha Becka.

Svijet u kojem živimo postao je nesigurnim mjestom življenja u doba druge moderne, kao uratka druge modernizacije. Druga modernizacija proizvela je rizike koji transcendiraju okvire nacija država. Rizici se javljaju na lokalnoj razini. Primjer toga je pojava pandemije Covid-19 u Wuhanu.

Na kraju, lokalna pojava postala je globalnom u vidu pandemije Covid-19. Stoga se može govoriti o glokalizaciji rizika u globalnom društvu rizika.

Globalno društvo rizika  kao rezultat druge modernizacije svijeta zahtijeva reflektiranje rizika, osvještavanje i upozoravanje na posljedice.

U odnosu na rizike javlja se potreba upravljanja rizicima na tragu nacionalnog i  globalnog upravljanja rizicima. U pandemiji Covid-19 pokazala se slabost globalnog upravljanja pandemijom Covid-19, kao tipom globalnog društva rizika.

Pandemija je ojačala utjecaj nacionalnih država u upravljanju rizicima pandemije. Osnažene su autoritarne tendencije država. Pandemija kao tip rizika proizvela je  potrebu naglašene sigurnosti ograničavanja sloboda.

Na Forumu se skrenula pozornost na tipologiju globalnih rizika u 21.stoljeću.

U budućnosti ćemo se susresti s globalnim klimatskim promjenama, koje su već počele, klimatskim migracijama i migrantima, rizicima u svezi hrane, vode, energenata, ratovima oko resursa, različitim tipovima religijskih fundamentalizama i populizama, kao ponoćnom stranom druge moderne.

Globalni tip rizika prepoznaje se i u geopolitičkom sukobu ideologija atlantizma (Zapad), novog euroazijanizma (Rusija) i novog osmanizma (Turska). Ovaj tip sukoba na terenu generira rizike koji dovode u pitanje mir i stabilnost u Europi i na Balkanu.

 

Prvi panel

Izazovi neuravnotežene multipolarnosti i geopolitički rizici

Moderator i izvjestitelj prvog panela – mr.sc. Davor Dijanović

Prvi panel „Izazovi neuravnotežene multipolarnosti i geopolitički rizici“ započeo je uvodnim predavanjem generala francuske vojske Jean-Paula Perruchea o europskoj obrani, nakon kojega je dr. sc. Sanja Vujačić održala predavanje o sustavnim rizicima i sigurnosti hrvatskog teritorija. Prof. dr. sc. Daria Karasalihović Sedlar govorila je o statusu Sjevernog toka 2 i o drugim energetskim temama, doc. dr. sc. Jadranka Polović o AUKUS-u i konceptu vojske EU-a, Jure Vujić iznio je svoja promišljanja o geopolitici multipolarnoga svijeta i o značajkama post-covid poretka, a Tomislav Kardum nastavio se na temu svoga prethodnika izlažući razlike unipolarnoga, bipolarnoga i multipolarnoga svijeta.

 

Drugi panel

Od geopolitike do geo-interneta: digitalne granice, tehnološki identiteti, sekuritizacija nacionalnih virtualnih prostora i geopolitički rizici

Moderator i izvjestitelj drugog panela – Mislav Vušković

Na drugom panelu GEOFOR-a pod naslovom Od geopolitike do geo-interneta: digitalne granice, tehnološki identiteti, sekuritizacija nacionalnih virtualnih prostora i geopolitički rizici, sudjelovali su mr.sc Davor Dijanović (novinar portala HKV i kolumnist portala Direktno, stručnjak za geopolitiku), Biljana Cerin (izvršna direktorica kompanije Ostendo Consulting i predsjednica Udruge za kibernetičku sigurnost) i izv.prof.dr.sc. Sandro Gerić (profesor na FOI u Varaždinu, stručnjak za pitanja informacijske i kibernetičke sigurnosti). Problematici se pristupilo iz dva komplementarna pristupa; geopolitike i informacijske sigurnosti. Davor Dijanović je izlagao o ulozi društvenih mreža kao instrumentima projiciranja (geo)političkih interesa i ideologija. S druge strane, pitanju informacijske sigurnosti se pristupilo kao gorućem sigurnosnom pitanju, bitno povezanom s geopolitikom. Biljana Cerin i Sandro Gerić su u svojim izlaganjima istaknuli kako sve češći hakerski napadi predstavljaju rizik kako za građane, tako i za nacionalnu sigurnost i funkcioniranje velikih sustava kritične infrastrukture. Također su se dotakli i aktualnih pitanja umjetne inteligencije i zaštite privatnosti.

 

Treći panel

Budućnost europske sigurnosti u globalnom društvu rizika

Moderatorica i izvjestiteljica trećeg panela – izv.prof.dr.sc. Marta Zorko

Treći panel pod naslovom Budućnost europske sigurnosti u globalnom društvu rizika bavio se globalnim sigurnosnim izazovima i njihovim potencijalnim utjecajima na europsku sigurnost. Europska sigurnosna arhitektura kao potencijalni odgovor na sve češće globalne ugroze nije u potpunosti oblikovana te se nalazi u raskoraku, ali i balansu mehanizama nacionalne sigurnosti jakih članica EU definiranih vlastitim geopolitičkim interesima, napora definiranja zajedničke europske vanjske politike, sigurnosti i obrane, te redefiniranja odnosa unutar Organizacije sjevernoatlantskog saveza nakon Brexita. Na trećem panelu, uvodna izlaganja održali su Jean-Christian Cady (Francuska, stručnjak za sigurnost, član think tanka IFRI i Izvršnog odbora Association Française des Nations Unies, bivši pomoćnih glavnog tajnika UN-a), te dr.sc. Claudine Korall (Francuska, utemeljiteljica i predsjednica instituta IDII, kao i Instituta za obuku interkulturalne inteligencije). Jean-Christian Cady je u izlaganju pod naslovom Kako Europa može odgovoriti na današnje sigurnosne izazove? naglasio važnost stupova europske sigurnosti koji imaju i svoju vojnu komponentu, te naglasio važnost adresiranja četiri skupa izazova Europe – terorizma, organiziranog kriminala, kibernetskog kriminala i migracijskih tokova. Dr.sc. Korall izlagala je o važnosti interkulturalne komunikacije za razumijevanje, ali i djelovanje u sigurnosnom sektoru pod naslovom Kako interkulturalna inteligencija doprinosi europskoj obrani?. U moderiranoj panel raspravi sudjelovali su izv.prof.dr.sc. Marta Zorko (moderatorica, Sveučilište u Zagrebu), doc.dr.sc. Tonči Prodan (Sveučilište u Splitu), Lina Aburous (Euraffex group), prof.dr.sc. Darko Trifunović (Srbija, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost) i mr.sc. Antun Krševan Dujmović (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb). Rasprava panelista orijentirana je oko tri središnje teme; (dis)balans i poveznice između transformiranih tradicionalnih i suvremenih sigurnosnih izazova; geografski orijentiranih sigurnosnih izazova europskog susjedstva, te globalnog pozicioniranja EU u globalnom društvu rizika s obzirom na nove sigurnosne realitete i geopolitičke procese.

 

Zagreb, 4.listopad, 2021.

 

Prof.dr.sc Anđelko Milardović, utemeljitelj Geofor-a, Institut za europske i globalizacijske studije. Digitalni think-tank, (www.inegs.com), Split-Zagreb

Mr.sc. Davor Dijanović, novinar portala HKV i kolumnist portala Direktno, stručnjak za geopolitiku

Mislav Vušković, analitičar za geopolitiku Italije, Srbije i Mađarske, vanjski suradnik INEGS-a.

Izv.prof,dr.sc. Marta Zorko, profesorica i predstojnica odsjeka za Međunarodne odnose i sigurnosne studije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Bilješka

Dokument izradio i preveo na engleski Mislav Vušković, analitičar za geopolitiku Italije, Srbije i Mađarske, vanjski suradnik INEGS-a.